Opladen budgetmeter

Budgetmeter

In de inkom van de sociale dienst kan je zelf je budgetmeterkaart voor gas of elektriciteit opladen. Dit kan enkel met bancontact aan de betaalterminal of via postoverschrijving.

 

 

 

 

Wat moet je meebrengen?

 

Je oplaadkaart die voorzien is van stickers met de referentiecodes + bankkaart (of betalingsbewijs van de post).

 

  

Openingsuren oplaadloket


Het oplaadloket is altijd open, 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

 

De budgetmeterkaart elektriciteit kan je ook opladen in het klantenkantoor van Infrax, Prins Albertlaan 3, Izegem. De openingsuren kan je raadplegen op Infrax.

 

De budgetmeterkaart gas kan je ook opladen in het klantenkantoor van Eandis, Meensesteenweg 5, Roeselare. De openingsuren kan je raadplegen op Eandis.

 

 

Hoe kan ik de kaart opladen?

 

In ons oplaadpunt kan je via een betaalterminal je budgetmeterkaart opladen. Je kan geen oplading doen met cash geld. Als je geen bankkaart hebt, dan kan je vooraf langsgaan in een postkantoor of postpunt om een storting te doen. Het cash geld stort je op rekeningnummer 091-0178704-59 van Infrax of op rekeningnummer 000-3252475-65 van Eandis. Met het bewijs van je storting kom je vervolgens langs om het gestorte bedrag op je budgetmeterkaart op te laden.

 

 

Wat als het krediet is opgebruikt buiten de openingsuren van de oplaadpunten?

 

In het geval het krediet is opgebruikt en je kan niet onmiddellijk een oplading doen, dan kan je een beroep doen op een noodkrediet.

 

 • Het noodkrediet van een budgetmeter gas bedraagt 70 euro. Heb je minder dan 5 euro op de meter, dan kan je het noodkrediet starten door op de blauwe knop te drukken. Na uitputting van het noodkrediet, valt de meter volledig uit. Je hebt geen aardgas meer.
  Hoe ga je praktisch te werk ?
  Blauwe knopHeb je minder dan 5 euro op de meter, dan knippert er een driehoek op het scherm. Druk op de blauwe knop om het noodkrediet te starten. Het bedrag van het noodkrediet komt bij het bedrag dat nog op je meter stond. Zo valt je budgetmeter niet uit. Bij de eerste oplaadbeurt dien je voldoende op te laden zodat het noodkrediet weer wordt aangevuld.

 

 • Het noodkrediet van een budgetmeter elektriciteit bedraagt 40 euro. Heb je minder dan 5 euro op de meter, dan kan je het noodkrediet starten door op rode knop te drukken. Na uitputting van het noodkrediet krijg je nog 10 ampère stroom.
  Hoe ga je praktisch te werk ?
  Rode knopHeb je minder dan 5 euro op de meter, dan knippert er een driehoek op het scherm. Druk op de rode knop om het noodkrediet te starten. Zo valt je budgetmeter niet uit. Het bedrag van het noodkrediet komt bij het bedrag dat nog op je meter stond. Laad zo snel mogelijk je budgetmeter op! Zodra ook het noodkrediet op is, hoor je een signaal en valt de stroom opnieuw uit. Druk op de rode knop en schakel ook je automaat terug in. Dan krijg je nog 10 ampère stroom. Als je meer dan 10 ampère verbruikt, valt de stroom uit. Bij de eerste oplaadbeurt dien je voldoende op te laden zodat het noodkrediet weer wordt aangevuld.

 

 

Kan ik de plaatsing van een budgetmeter weigeren?

 

Een budgetmeter kan enkel geplaatst worden bij mensen die klant zijn bij Eandis of Infrax. Eandis en Infrax zijn de netbeheerders van gas en elektriciteit. Tegelijkertijd zijn ze ook sociale leverancier voor wie niet (meer) bij een commerciële leverancier (Eni, Eneco, Essent, Luminus, …) terecht kan. Wens je geen budgetmeter dan zal de netbeheerder vragen om over te stappen naar een andere leverancier. In een aantal gevallen zal dit niet mogelijk zijn en dan kan je de budgetmeter niet weigeren.

 

Op VREG.be kan je de contactgegevens terugvinden van alle leveranciers en kan je uitrekenen welke leverancier voor jou het meest voordelig is. Dit heet de V-test.

 

 

Wat zijn de voordelen van een budgetmeter?


 • Je houdt een goed overzicht op je verbruik.
 • Hetgeen je oplaadt, kan je verbruiken.
 • Verbruik je meer, dan moet je meer opladen.
 • Je ontvangt geen tussentijdse facturen en geen jaarlijkse afrekening meer.
 • Een budgetmeter elektriciteit is altijd een meter met een dag- en nachttarief. Die zorgt ervoor dat elektriciteit ’s nachts en in het weekend aan een lager tarief gebruikt kan worden.

 
Wat zijn de nadelen van een budgetmeter?


 • Je moet de meter meer in het oog houden in vergelijking met vroeger en je moet regelmatig naar een oplaadpunt om je kaart op te laden.
 • In de wintermaanden gebruik je veel meer energie door het gebruik van de verwarming. Hierdoor zal je veel meer moeten opladen in vergelijking met de zomermaanden. Om de kosten te spreiden is het daarom belangrijk om tijdens de warme maanden ook nog voldoende opladingen te doen, zodat je een reserve kan opbouwen in de budgetmeter.
 • Als je de budgetmeterkaart voor gas gedurende de winter een maand niet oplaadt, loop je het risico op een onderbreking van de aardgasmeter. Voor elektriciteit is dit 60 dagen.

Contact

Sociale dienst OCMW
Kokelarestraat 2
8870 Izegem

051/33.65.90 051/33.65.91 Contacteer ons